"Havaittiin, että avovedellä pilkkiminen oli ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa kuin jäältäonkiminen, se kun tarjosi enemmän ja vapaampia kokeilumahdollisuuksia jo senkin takia, että silloin vapauduttiin vaivalloisesta ja voimia kysyvästä reikien tekemisestä jäähän. Ja seurauksena on ollut, että monilla järvillä on meilkein kokonaan luovuttu vanhoista onkitavoista, madon, elävän täyn, kravunlihan yms. käyttämisestä, ja sen sijaan näkee niiden selkäluodoilla aamuin illoin pilkkionkijoita, pilkittäjiä, nykyttäjiä, lesnan naputtajia, juksumiehiä ja miksi heitä milläkin paikkakunnalla nimetäänkin.”
(Kalamiehen käsikirja; Erkki Levanto - Yrjö Ylänne, Otava, Helsinki1948)

12.10.2015

Turvapaikanhakijoiden kanssa kalassa

Uutiset on jo pitkään kertoneet Eurooppaan massoittain pyrkivistä turvapaikanhakijoista, jotka pakenevat sotaa ja muuta levottomuutta Afrikasta ja Lähi-idästä. Uutisia seuratessa on tullut usein mieleen, mitä asian hyväksi itse voisi tehdä. Suomeen saapuessaan kaikki on heille täällä uutta. Kieli, ilmasto, tavat. Töihinkään ei heti saa hakeutua ja tekeminen on varmasti monella vähissä, kun vastaanottokeskuksissa odotetaan kuukausia vain turvapaikkahakemuksen käsittelyä.


Muutaman kalamiehen kanssa päätimme tehdä asialle jotain. Otimme yhteyttä avustusjärjestöihin ja ilmoitimme halukkuutemme opastaa turvapaikan hakijoille kalastusta. Tavoitteenamme on, että näille henkilöille tulisi tutuksi suomalaiset kalastustavat, keskeiset kalastussäännöt, vastuullisen kalastuksen periaatteet  ja että heistä osa saisi kalastuksesta itselleen myös harrastuksen. Harrastuksen kautta uudet asukkaamme saisivat itselleen mielekästä tekemistä, tutustuisivat suomalaisiin alan harrastajiin ja näin kalastus harrastuksena auttaisi näitä ihmisiä sopeutumisessa maahamme. Kalastus on helppo harrastus myös turvapaikanhakijoille, koska se ei vaadi suuria satsauksia. Onkiminen ja pilkkiminen on ilmaista ja onkivälineetkin ovat edullisia.


12.10.2015 pääsimme pienellä kalaporukalla ensimmäistä kertaa vierailemaan näiden ihmisten luona. Paikkaan jonne menimme, oli sijoitettuna noin 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa, heistä noin 20 oli alle 10 vuotiaita. Suomen vapaa-ajankalastajilta saimme lapsille onkivavat, joita on varattu nimenomaan nuorten kalastusharrastuksen edistämiseen. Lapset olivat hyvin iloisia ja innokkaita onkimaan. Saalista ei tullut, sen sijaan kymmeniä siimasotkuja, mutta siitäkin huolimatta kaikki vaikuttivat innostuneilta. Myös  jalassani olleet pilkkikengät aiheuttivat lapsissa suurta huvitusta ja kun tarkemmin katson kenkiä niin onhan ne rumat :) Onkivapoja oli tarkoitus jättää virikkeeksi pari-kolmekymmentä, mutta siimasotkuja vapoihin tuli sen verran, että onkivälineitä paikanpäälle jäi noin 10.

 Alussa laiturilla oli vielä rauhallista. Vähän tämän kuvan ottamisen jälkeen laiturilla onki jo parikymmentä iloista lasta, ja tungoksesta johtuen siimasotkuja ei voinut välttää

Myös vanhempien kanssa keskusteltiin hieman kalastruksesta, sen mitä yhteistä kieltä löysimme. Osa turvapaikan hakijoisa on kalastanut myös kotonaan ja näin ollen harrastus kiinnostaisi heitä myös täällä suomessa. Laiturin vieressä uiskenteli noin 5 sentin kokoisia pikkusärkiä. koitin napata niitä haavilla siinä onnistumatta. Antti sai omalla yrityksellä napattua pari pikkusinttiä. Sitten haaviin tarttui irakilaismies. Hän vaihtoi laiturilla paikkaa, työnsi haavin veteen,ei koittanut koukata kaloja haaviin vaan ne suorastaan uivat sinne. Yhdellä havin nustolla hän sai kaloja heti sen parikymmentä. Eli jotakin voidaan oppia myös kalastuksesta puolin ja toisin....

Ja saalistahan tuli, nämä haavilla pyydettyjä. Hyväkokoisia syöttikaloja.


Tarkoitus on jatkaa kalakaveritoimintaa jatkossa. Suunnitelmissa on noiden kalastustapojen läpikäymisen lisäksi perehdyttää maahanmuuttajia erilaisiin vapa-kalastusmuotoihin. Talvella pilkille, keväällä taas ongelle ja mahdollisesti virvelöimään, jos he hankkivat itselleen kalastusluvat. Myös kalan käsittelyä ja ruuan valmistusta tulee ohjelmaan jahka joskus saadaan saalista :)


Toteutustapa on pääsääntöisesti hyvin vapaamuotoinen. Menemme muutaman hengen voimin vastaanottokeskukseen ja lähdemme kaveriksi rantaan kalalle ja opastamme heitä samalla. Yhteistä kieltä ei ensi alkuun ole, mutta suomen kieli kehittyy heillä kokoajan.


Jos sinä olet kiinnostunut antamaan tukesi tällaiseen kalakaveritoimintaan, niin ota yhteyttä tai liity meidän facebook- ryhmään "Kalastusta maahanmuuttajille". Ideoidaan siellä lisää ja sovitaan ketkä milläkin kerralla menevät opastamaan maahanmuuttajia tähän hienoon harrastukseen.