"Havaittiin, että avovedellä pilkkiminen oli ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa kuin jäältäonkiminen, se kun tarjosi enemmän ja vapaampia kokeilumahdollisuuksia jo senkin takia, että silloin vapauduttiin vaivalloisesta ja voimia kysyvästä reikien tekemisestä jäähän. Ja seurauksena on ollut, että monilla järvillä on meilkein kokonaan luovuttu vanhoista onkitavoista, madon, elävän täyn, kravunlihan yms. käyttämisestä, ja sen sijaan näkee niiden selkäluodoilla aamuin illoin pilkkionkijoita, pilkittäjiä, nykyttäjiä, lesnan naputtajia, juksumiehiä ja miksi heitä milläkin paikkakunnalla nimetäänkin.”
(Kalamiehen käsikirja; Erkki Levanto - Yrjö Ylänne, Otava, Helsinki1948)

30.3.2017

Hulinaa Huttulammella

Sää hemmotteli ja kaikki pääsivät lammen jäälle iästä ja liikuntarajoitteista riippumatta.
Lesnan Naputtajat järjesti yhdessä Paiholan vastaanottokeskuksen kanssa pilkkipäivän Huttulammella 30.3.2017. Tapahtumaan saapui väkeä enemmän kuin koskaan Naputtajien pilkkitapahtumaan. Osallistujia oli 51, joista Suomalaisia 11 ja vokin asukkaita 40. Mukana oli aikuisia, miehiä ja naisia sekä lapsia, tyttöjä ja poikia. Pienimmät taaperot eivät itse pilkkimiseen osallistuneet vaan tyytyivät nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä muuta puuhaten.
Kodalla ja tulilla riitti pitkin kisaa myös istujia
Vuonna 2016 vastaava kilpailu käytiin yhdessä Lesnan Naputtajien pilkkiosakilpailun yhteydessä. Onneksi samoin  ei tehty tällä kertaa. Etelän pilkkijät ovat selvästi harjaantuneet talvikalastukseen vuoden aikana. Nyt he  vetivät kalaa jäälle sellaiseen tahtiin, että siinä olisi moni paikallinen pilikkimies jo laittanut omat kalavälineensä myyntiin. (Tämän uskallan tässä luottamuksella kertoa, koska ei tätä blogia kukaan lue muut kuin jäsenet).
Ennen punnitusta väki alkoi kerääntyä syömään.
Alla kilpailun top-8
Muhammed      1018 g
Timo                 793 g
Imad                  354 g
Jouni                  294 g
Mustafa             292 g
Ali                     254 g
Omar                 124 g
Jenni                  10 g


Osa pilkkijöistä ei nähnyt tarpeelliseksi tulla punnitsemaan kalojaan kilpailuajan puitteissa vaan viettivät mieluummin kaiken mahdollisen ajan pilkillä. Lisäksi voittajan saalis oli niin musertava, etteivät kaikki punnitusalueelle saapuneet  halunneet punnita pienempiä saaliitaan.

Mestareina palkittiin Muhammed, jonka saaliista on helppo päätellä, että aikaa pilkillä on kuluneena talvena vietetty. Nuorten sarjan voitti Imad (12 v) komealla liki 300 gramman ahven saaliillaan.



Evästä, rantakalaa, linssi-currykeittoa, leipiä, piirakoita

Paikallisia talkoolaisia päivään osallistui myös kivasti, yhteensä 10 hlö. Pilkkitapahtuman ohessa syötiin tulilla rantakalaa, linssikeittoa, sekä irakilaista leipää. Naputtajien poistuessa paikalta muu pilkkiväki jäi potkimaan palloa sekä  laskemaan pulkilla harjuilta Huttulammen jäälle .




Osa pilikkiporukasta
Kiitokset kaikille osallistuneille kivasta päivästä!