"Havaittiin, että avovedellä pilkkiminen oli ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa kuin jäältäonkiminen, se kun tarjosi enemmän ja vapaampia kokeilumahdollisuuksia jo senkin takia, että silloin vapauduttiin vaivalloisesta ja voimia kysyvästä reikien tekemisestä jäähän. Ja seurauksena on ollut, että monilla järvillä on meilkein kokonaan luovuttu vanhoista onkitavoista, madon, elävän täyn, kravunlihan yms. käyttämisestä, ja sen sijaan näkee niiden selkäluodoilla aamuin illoin pilkkionkijoita, pilkittäjiä, nykyttäjiä, lesnan naputtajia, juksumiehiä ja miksi heitä milläkin paikkakunnalla nimetäänkin.”
(Kalamiehen käsikirja; Erkki Levanto - Yrjö Ylänne, Otava, Helsinki1948)

24.3.2019

Naputtajat norppaturvallisten katiskoiden rakennustalkoissa



Aurinkoisena päivänä 24.2.2019 kokoontui Joensuun Laulutalolle noin 50 henkeä kuuntelemaan ja opettelemaan norppaystävällisten Saimaa-katiskoiden tekoa. ELY-keskuksen rahoittamiin talkoisiin saapui paikalle myös 5 iloista naputtajaa kuulemaan tätä ilosanomaa. 


Talkoiden alussa näyttelijä Kari "Hissu" Hietalahti ja luontokuvaaja ja kalastaja Juha "Norppa" Taskinen kertoivat kuinka olivat kehitelleet yhdessä norppien hengen säästävän katiskamallin ja kuinka innostuivat jakamaan tietouttaan muullekin kansalle. Saimaa-katiskoiden eli Hissun mukaan maailman parhaiden katiskoiden suu-aukko on suunniteltu niin, ettei se pääse leviämään Saimaannorpan mentäväksi aukoksi. Näin maailman uhanalaisin hylje ei pääse katiskan sisälle varmaan kuolemaan. Katiskoiden rakennustalkoiden kampanjan tarkoituksena oli opettaa norppaystävällisten katiskoiden tekoa ja vaihtaa kalastajien verkot norppien ja lohien säilymisen kannalta turvallisempiin katiskoihin. Katiskat ovat veneessä myös vähemmän tilaa vieviä kuin tavalliset katiskat laatikkomaisen muotonsa ansiosta ja saaliiksi niillä saa niin isoa kuin pientäkin kalaa. Katiska soveltuu myös ravustamiseen siinä olevan "rapuliuskan" ansiosta.


Alustuksen lopussa Hissu mainitsi, että katiskamalli on vapaasti kopioitavissa ja markkinoitavissa. Jokaisesta tehtävästä ja käytettävästä katiskasta hyötyy puikeanpyöreähköt ja uhanalaiset ystävämme norpat. Katiskoita talkissa valmistui 20-25 kappaletta. Yhden katiskan ensikertalainen rakensi noin kahdessa tunnissa hörppien välillä kahvia ja rupatellen mukavia. Osan katiskoista päätyy on Saimaalle, osa muihin vesistöihin.


Päänaputtaja ja pikkunaputtaja tiimityöskentelyssä.


Kansalaiset katiskoita vääntämässä.
 

Sivuleikkureita, C-lenkkejä eli sinkilöitä, sinkiläpihtiä, sapluunoita ja esitteitä.
 

Muovipinnoitetusta verkosta tehdyt katiskat säilyvät isältä pojalle.


Nielujen kiinnitystä metallisapluunan avulla.

Valmis norppia pelastava katiska :).