"Havaittiin, että avovedellä pilkkiminen oli ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa kuin jäältäonkiminen, se kun tarjosi enemmän ja vapaampia kokeilumahdollisuuksia jo senkin takia, että silloin vapauduttiin vaivalloisesta ja voimia kysyvästä reikien tekemisestä jäähän. Ja seurauksena on ollut, että monilla järvillä on meilkein kokonaan luovuttu vanhoista onkitavoista, madon, elävän täyn, kravunlihan yms. käyttämisestä, ja sen sijaan näkee niiden selkäluodoilla aamuin illoin pilkkionkijoita, pilkittäjiä, nykyttäjiä, lesnan naputtajia, juksumiehiä ja miksi heitä milläkin paikkakunnalla nimetäänkin.”
(Kalamiehen käsikirja; Erkki Levanto - Yrjö Ylänne, Otava, Helsinki1948)

8.6.2017

Muturetki

Naputtajien muturetki järjestettiin 6.6.2017 tutulle mutupurolle. Lirkkireissu tuntui kiinnostavan monia, mutta paikanpäälle pääsi lähtemään 5 ison mudun jahtaajaa. Tavoitteena oli, ei enempää eikä vähempää, kuin saada suomenennätysmutu. Tällä kertaa ennätystä ei päästy lähellekään. Mutuja kuitenkin saatiin, joukossa muutamia värikkäissä kutuasuissaan olevia koirasmutuja.


Mutupuro lumosi taas kerran kalamiehet- ja naiset. Synkän metsän keskellä virtaava kaunis pikkupuro rauhoittaa mielen. Se kulkee välillä jyrkkien kallioseinämien lomitse keskellä synkkää kuusikkoa, muodostaen matkalleen lukuisia pikkukoskia ja suvantoja. Sieltä, viileästä ja raikkaasta vedestä löytyvät myös mudut kerta toisensa jälkeen.


Mudun lirkkijöitä


Kaunista purossa on mudunkin näkövinkkelistä.
Tällä kertaa muduille ei ollut jatkokäyttöä. Niitä on perinteisesti käytetty syöttikaloina mm ahventen onginnassa, mutta jos mutuja saa reilummin ja haluaa nähdä vähän vaivaa, kannattaa näitä maistaa myös itse. Alla olevassa linkissä aiemmin toisaalle kirjoittamastani blogista juttua mudun kalastuksesta ja mudusta ruokakalana.
http://onkievas.blogspot.fi/2014/08/maukas-mutu.html

Puro menee välillä kalliojyrkänteiden välistä.



Koiras mutu komeassa kutuloistossaan.

Kiitokset kaikille mukana olleille. Niin hyvin tuolla kauniissa kesäsäässä viihtyi, että ei taida malttaa ensikesään asti seuraavaa kertaa odottaa. Ja jäihän se SE vielä rikkomatta, joten kyllä tuonne palataan taas ja entistäisommalla porukalla.


Keskusteltiin tulilla lopuksi tulevan kesän Naputtaja reissuista lähialueelle. Ilmoitellaan jäsenille ainakin FB ryhmässä, mahdollisesti lyhyelläkin varoitusajalla, jos lähdetään jotakin tiettyä kohdelajia kalastamaan. Tarkoitus on ainakin käydä suutarilla, kuhanjiggauksella, ruutanalla ja kymmenpiikillä. Mukaan saa liittyä.


Reissun lopuksi nautittiin eväät tulipaikalla lammenrannalla. Tuuli ei liiemmin haitannut. Kuvanottohetkellä osa porukkaa on vielä purolla.