"Havaittiin, että avovedellä pilkkiminen oli ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa kuin jäältäonkiminen, se kun tarjosi enemmän ja vapaampia kokeilumahdollisuuksia jo senkin takia, että silloin vapauduttiin vaivalloisesta ja voimia kysyvästä reikien tekemisestä jäähän. Ja seurauksena on ollut, että monilla järvillä on meilkein kokonaan luovuttu vanhoista onkitavoista, madon, elävän täyn, kravunlihan yms. käyttämisestä, ja sen sijaan näkee niiden selkäluodoilla aamuin illoin pilkkionkijoita, pilkittäjiä, nykyttäjiä, lesnan naputtajia, juksumiehiä ja miksi heitä milläkin paikkakunnalla nimetäänkin.”
(Kalamiehen käsikirja; Erkki Levanto - Yrjö Ylänne, Otava, Helsinki1948)

15.1.2014

Vuosi 2013 paketissa, katseet kohti tulevaa


Lesnan Naputtajien vuosikokous pidettiin 11.1.2014 Liperissä. Vuosi 2013 oli Naputtajille jo kymmenes toimintavuosi, seura on siis perustettu 2003. Viime vuosi oli yksi seuran toiminnan aktiivisimmista, ellei aktiivisin. Vuoden aikana seuraan liittyneissä rikottiin 50 jäsenen raja ja aktiivisia jäseniä toiminnassa mukana oli vuonna 2013 yli 30 henkilöä. Ennätys seuran historiassa sekin. Aktiivisten jäsenten määrä kertonee siitä, että toiminnan suhteen seura on löytänyt oman tapansa toimia ja se palvelee myös jäseniä. Alla kuvia ehkä mieleenpainuvimmista hetkistä vuodelta 2013.






10-vuotisjuhlat


Naputtajien 10 vuotista taivalta juhlistettiin Hopealahdella ruoikailun ja saunomisen merkeissä. Hopealahti valittiin paikaksi siksi, että siellä järjestettiin myös ensimmäinen Kepsupilikki Cup osakilpailu vuonna 2003. Ruokailun tarjottavat Naputtajat valmistivat yhdessä talven 2013 pilkkisaaliista. Menuu koostui seuraavista ruokalajeista.
Kiiski-kuha shotti
xx
Säyne-särkitartar
Savustetut minipasurit
xx
Ahvenpatee, Hollandaise
xx
Haukifrigadelli, lime-porkkanapyre
xx
Madealatoopi
Mateenmätiä, punasipulivinegrette, smetanaa ja perunaohukaisia
xx
Paistettua kuhaa, Wokki kasvikset
Valkoviinisoosi
xx

Oli siellä joku jälkkärikin, mutta se ei ollut kalasta….Juhlallisuuksiin osallistui 15 naputtajaa.

Illalliselle osallistunut made pyydettiin jo tammikuussa 2013.
 Säyne.särki tartariin tulevia  selyksiä. Kalat pilikittiin Lainapilikistä ja Ukon Iltapilikistä 2013
Pasureita pilikittiin jäältä ja jäiden lähdettyä laiturilta toukokuun alussa. Kuvassa oleva toukkapurkki ei liity juhlaillalliseen.  Purkki on mittasuhteena sille, kuinka pieniä pasureita ruokalistalle kelpuutettiin.
 Pasurit savustettuna säyne-särkitartarin päällä.
 Hauki odottaa ruokapöytään pääsyä.
 Pilikkiahvenet pääsi taikinan sisään.
 Mateen möllykkää annoksina
Cuppia ja lajikalastusta

Perinteinen Kepsupilikki Cup kisattiin vanhaan tapaan 6 osakilpailun mittaisena. Voitosta kamppaili yhteensä 22 pilkkijää. Cupin aikana ehdittiin pilikkiä niin järvenselillä kuin pikkulammilla. Yhdeksi mieleenpainuvimmista osakilpailuista oli varmasti ns Paskalammen kisa, jossa urhoollisimmat pilkkijät kävivät umpihankea uhmaten tutustumassa läheisen Lahnajärven kalakantaan. Kaloja järvestä ei havaittu, mutta kuntoilun kannalta tutustuminen oli lumessa kahlaajille antoisa.....Päätöskisa pidettiin kansallismaisemissa Kolilla. Pielisestä saadulla saaliillaan Jouni lopullisesti varmisti suurimman cup saaliinsa ja cupin voiton.

 Kepsupilikkijöitä mielipuuhissaan.
Lajikalastusta Naputtajissa on harrastettu jo vuosia. Oma lajikalastuskisa on ollut lähes vuoden mittainen ja  Joensuun Kalamaratooniin Naputtajat ovat osallistuneet sen alusta lähtien. 2013 Joensuun maratooniin osallistui Naputtajista 2 joukkuetta, yhteensä 5 kalamiestä. Naputtajien 1. joukkue sijoittui kisassa toiseksi kalalajimäärällä 17.

 Kalastusvälineistöä maratonkisaan
 Joensuun kalamaratonissa saaliiksi tuli mm kuvan suutari ja ruutana. Ruutanan koko 1,2 kg. Kuvan tölkki ei liity kilpailuun, kuvassa mittasuhteena.
 Yksi kesän syhkähdyttävimmistä kalastusmuistoista oli varman kymmenpiikkipaikan löytyminen. Kuvan yksilö painoi huimat 0,7 grammaa!
KESÄREISSU

Alkuajoista lähtien Naputtajat ovat järjestäneet kalastusmatkoja lähelle ja vähän kauemmaksikin. 2013 19 kalastajaa matkasi linja-autolla viikoksi jälleen kerran Ruotsiin ja Norjaan. Tälläkertaa kohteina olivat Tärnaby ja Kvaröy.

Tärnabyssä oli sisävesikalastukseen hyvät mahdollisuudet ja alkujaan oli kaavailtu kalastusta niin tunturipuroista ja lammista kuin matalemmalla olevista joistakin. Kova tuuli aiheutti kuitenkin sen, ettei tunturiin noustu, vaan tyydyttiin kalastelemaan helpommin tavoitettavissa olleesta joesta. Naputtajien toimesta kuivalle maalle kiskottiin useita taimenia, joita sitten nautittiin hyvässä seurassa nuotiolla paistettuna.
Norjan kohteena oli Kvaröyn saari, jossa keskityttiin merikalastukseen veneistä käsin. Kalaa tuli kohtuullisen hyvin vaikkakin tällä ne suuret pysyivät tavoittamattomissa, suurimman kalan ollessa reilun 7 kg. Ruuaksi asti nousi kuitenkin mm. turskaa, seitä, makrilliä ja kissakalaa.
Heti ensimmäisenä iltana tuli mm kuvan kissa. Reissun aikana kissoja nousi veneisiin useita.
 
 Ensimmäisinä iltoina ilma suosi Naputtajia. Viikon edetessä tuulet voimistuivat, merellä kalastustunnit vähenivät ja täytyipä yksi päivä tuulesta johtuen viettää kokonaan mantereella. Onneksi saarella oli runsaasti myös muita aktiviteettejä....
LOPPUVUOSI
Syksyn aikana vietettiin vielä kesäkauden päättäjäisiä ja joulukuusa vietettiin pikkujoulut sekä  käynnistettiin Kepsupilikki Cup 2014 (rapska erikseen).

Alkutalvi 2013 oli haasteellinen. Cuppi saatiin käyntiin joulukuun alussa, mutta vuoden vaihteessa jäät taas heikkenivät....Kuvan avaus Heinävaaran Kivilammella


Vuosi 2014
Vuosi 2014 jatkunee hyvin samanlaisena kuin aikaisemmatkin, Naputtajat järjestää jäsenistölleen monipuolista kalastusohjelmaa. Kepsupilikki cup kisataan jälleen, osallistutaan lajikalastukseen monessa muodossa, vietetään rapujuhlia jne jne. Valmismatkoissa pidetään välivuosi. Niiden käytänteeksi on vakiintunut joka toinen vuosi järjestettävät reissut. Pienempiä reissuja Naputtajien porukalla on varmasti kuitenkin luvassa.

 Vuoden 2014 osalta jäsenmaksuissa tapahtui pieni korotus. Tämä johtuu siitä, että Naputtajat liittyivät Suomen vapaa-ajan kalastajiin ja jäsen maksusta osa tilitetään vapaa-ajankalastajille. Tulevan vuoden aikana tuleekin mahdollisesti jäseniämme osallistumaan seuran nimissä myös erinäisiin kalastuskilpailuihin. Muutoinkin pääsemme verkostoitumaan entistä paremmin muiden kalastusseurojen kanssa ja tietenkin nauttimaan jäsenyyden tuomista jäseneduista.