"Havaittiin, että avovedellä pilkkiminen oli ehkä vieläkin mielenkiintoisempaa kuin jäältäonkiminen, se kun tarjosi enemmän ja vapaampia kokeilumahdollisuuksia jo senkin takia, että silloin vapauduttiin vaivalloisesta ja voimia kysyvästä reikien tekemisestä jäähän. Ja seurauksena on ollut, että monilla järvillä on meilkein kokonaan luovuttu vanhoista onkitavoista, madon, elävän täyn, kravunlihan yms. käyttämisestä, ja sen sijaan näkee niiden selkäluodoilla aamuin illoin pilkkionkijoita, pilkittäjiä, nykyttäjiä, lesnan naputtajia, juksumiehiä ja miksi heitä milläkin paikkakunnalla nimetäänkin.”
(Kalamiehen käsikirja; Erkki Levanto - Yrjö Ylänne, Otava, Helsinki1948)

6.12.2015

Pilkkikausi käyntiin



Naputtajien pilkkikausi käynnistyi 5.12.2015 Joensuussa. Alkuperäissuunnitelmissa oli mennä pilkkimään jäältä Huttulammelta, mutta lämmin syksy ei ole vielä tehnyt maakuntaan jääpeitettä. Tästä johtuen kilpailu siirrettiin Jokiasemalle ja mittelö toteutettiin laituripilkkinä. Lieneekö juuri jäättömyys vaikuttanut siihen, ettei pilkkikansa innostunut tulemaan kunnolla paikalle, kilpailuun osallistui vain kaksi henkilöä. Vähäisestä osallistujamäärästä huolimatta kilpailu oli poikkeuksellisen tasokas. Kaikki kilpailijat saivat saalista ja voittokin ratkaistiin todellisella grammapelillä! Sekin kuvastaa kilpailun kova tasoa, että kilpailussa huonoiten sijoittunut  tuli toiseksi!

Sää oli todella kylmä. Vaikka lämpötila oli nollan paikkeilla, teki Pyhäselältä puhaltava kostea tuuli olosuhteet todella viluisiksi. Pientä salakkaa laiturin vieressä oli paljon, mutta kisaajien koukut olivat niille liian suuria.

Kilpailuajan puolivälin paikkeilla Matti väsytteli laiturille ahvenen ja vain vartti ennen kilpailuajan päättymistä Kimmo onnistui saamaan pilkillään kiisken. Kalat punnittiin ja kinkun voittaja saatiin selville seuraavilla tuloksilla

Kisatulokset ja tämänhetkinen cup tilanne

1. Matti 8,6 g
2. Kimmo 3,7 g

Seuraavassa osakilpailussa onkin muilla kisaajilla kuromista.


 Kimmo ja kiiski

 Voittosaalis

Komea kiiski